Alexander, Andreas og Joakim blev hacktivister for at gøre ledelsen på deres skole opmærksom på et alvorligt problem. De havde opdaget, at skolens intranet ikke var sikret ordentligt. Det betød, at folk udefra let kunne få adgang til personlige oplysninger på skolens elever. Elever kunne også selv hacke sig ind og ændre på deres karakterer, uden at det kunne spores.

De tre drenge sad i elevrådet og gjorde skolens ledelse opmærksom på problemet. Ledelsen sagde tak for oplysningen, men intranettet blev ikke mere sikkert. Andreas fortæller: ”Man bliver træt af det i længden, når man ikke bliver hørt. Derfor ville vi gerne lave noget stort, som kunne lave et fodaftryk i deres system, så de kunne se at der var et problem”.

De tre drenge besluttede at lave hacktivisme. De overbelas­tede internettet, så mange af eleverne ikke havde internetadgang i timerne. Det blev deres måde at vise de voksne, at de skulle tage problemet seriøst.

Hvis du som elevråd bliver ignoreret af ledelsen, så vær flabet! Når du har fået deres opmærksomhed, så kan du tale som et civiliseret menneske igen.

Alexander
Se film om drengenes aktion

REFLEKSION Hvad synes du om drengenes aktion? Er der andet, de kunne have gjort?

IDÉ TIL AVISEN Research på forskellige former for aktivisme. Udvælg et eksempel, der er kreativt, overraskende eller anderledes. Lav en reportage eller anmeldelse af aktionen eller aktionsformen. Tag billeder!

BRUG FOR HJÆLP? EN GOD IDÉ? Ring til mediekonkurrencens hotline tirsdag & torsdag kl. 10-13 på 77 31 01 04 eller mail mediekonkurrence@ms.dk 

Aktivisme online

Spred ordet!

Der findes forskellige former for aktivisme, der foregår digitalt. Det kaldes nogle gange internetaktivisme, andre gange cyberaktivisme, online aktivisme eller digital aktivisme. Her bruger aktivister internettet og digitale medier som vigtige platforme til at massemobilisere. Det vil sige at få fat i mange mennesker på samme tid. Det kan handle om at få dem til at gøre noget bestemt eller ændre adfærd. På den måde kan der skabes politisk elller social forandring på et område, som aktiviterne er optaget af.

Internettet giver mulighed for lynhurtig kommunikation og udbredelse af budskaber til mange på kort tid.