Jelva er 17 år og med i bevægelsen Fridays for Future, der afholder skolestrejker og demonstrationer for klimaet. Som millioner af andre unge verden over kæmper hun for, at politikerne tager mere ansvar i klimakrisen.

Jelva deltager også i debatter og skriver debatindlæg for at gøre opmærksom på de unges ønsker og krav til beslutningstagere. Hun kæmper bl.a. for CO2-afgifter, så virksomheder skal betale flere penge til staten, jo mere CO2 deres produktion udleder.

Der er mange, der støtter Jelvas kamp, men hun har også oplevet modstand. Fridays for Futures demonstrationer er blevet kaldt latterlige, og enkelte politikere har kritiseret deres valg af aktionsform. Fx har Jelva fået at vide, at hun hellere skulle gå i skole og ikke blande sig i politik og aktivisme, før hun blev 18. Det stoppede ikke Jelva: ”Vi har rykket rigtig meget med aktivisme, og vi vil fortsætte med at gøre det, for det gør en forskel − og der er meget at kæmpe for!”

Ifølge folkeskolens egne målparagraffer bør man efter 9. klasse være klar til at deltage i det danske demokrati. Så giv nu os 16-årige valgret, så vi kan få valgt de politikere, der tager klimaet og dermed vores fremtid seriøst.

Jelva

REFLEKSION Hvad sætter Jelva og andre unge på spil med deres klimaaktivisme? Kender du en klimaaktivist? Hvad gør du selv for klimaet?

IDÉ TIL AVISEN Find klimaaktivister og spørg dem: Hvad sætter I på spil med jeres klimaaktivisme? Hvorfor er det vigtigt at kæmpe for klimaet? Er der noget, I ikke vil gøre for jeres sag? Hvordan kan andre hjælpe?

BRUG FOR HJÆLP? EN GOD IDÉ? Ring til mediekonkurrencens hotline tirsdag & torsdag kl. 10-13 på 77 31 01 04 eller mail mediekonkurrence@ms.dk 
Jelva

Fridays for Future
“Vi er en global ungdoms-bevægelse, der kæmper for en grøn og retfærdig fremtid”
Se mere på Klimastrejke.dk


Aktivisme

Vælg en sag

Gør noget!

Aktivisme starter ofte med en uenighed eller frustration, fx forhold på skolen; små klasselokaler eller klamme toiletter. Det kan også være behandlingen af grupper som flygtninge eller sports-og fritidsmuligheder for unge. Fx for få fodboldbaner eller ingen svømmehal.

Det kan også være globale sager som klimaforandringer eller racisme. Typisk handler det om noget, som folk med magt har bestemt eller har stor indflydelse på – politikere, skoleledere, virksomhedsejere, lærere, forældre.

Måske har man prøvet at sige fra og er ikke blevet lyttet til. Nogle bliver skuffede eller vrede. Andre bliver frustrerede over, at magten ligger et andet sted. Nogle reagerer ved at sige ”vi bliver nødt til at gøre noget” og går aktivistisk til problemet. De finder mod til at tænke nyt og til at tro på, at forandring faktisk er mulig.


Hør Jelva debattere unge og klima med Morten Messerschmidt i P1 Debat:

Læs alt hvad der blev sagt i P1 Debat


Se video om en af Fridays for Futures mærkesager: