Melani er 13 år og har oplevet, at hendes far drak alkohol og ofte blev fuld. Hun troede, at hun var alene. Hun skammede sig og turde ikke sige det højt. Hun var bange for, at andre ikke ville forstå det eller måske grine ad hende. I al den tid, hvor hun havde det svært derhjemme, havde hun faktisk en veninde, hvis far også drak!

Melani

De gik i samme klasse, men de fortalte ikke hinanden om det, der skete derhjemme. Kun ved et tilfælde hørte Melani, at veninden snakkede med en lærer om det. Hun fandt ud af, at hun ikke var alene. De to veninder kunne snakke med hinanden.

Og de kunne fortælle andre om deres situation. De sagde begge højt, at det var svært, og at de havde brug for hjælp fra voksne. Veninden fortæller: ”Det var svært at sige højt til andre i klassen, for det er bare ikke rart, hvis andre ser ens far som han dér, der drikker.”

Selvom min far stadig drikker, har jeg det bedre idag. Jeg har lært at forstå, at det ikke er min skyld.

Melani

REFLEKSION Fortæller du til dine venner, når du har det svært derhjemme? Og fortæller de dig, hvis det er svært hos dem?

IDÉ TIL AVISEN Lav et interview med en gruppe venner – det kan være børn, unge eller voksne. Spørg dem, om de fortæller hinanden om svære ting. Fx problemer i hjemmet, på jobbet, med kæresten. Få dem til at tale om, hvorfor / hvorfor ikke. Og hvad der skal til for, at man gør det.

BRUG FOR HJÆLP? EN GOD IDÉ? Ring til mediekonkurrencens hotline tirsdag & torsdag kl. 10-13 på 77 31 01 04 eller mail mediekonkurrence@ms.dk 

Sig det højt

Perfekt på SoMe

Hvad svarer du, når nogen spørger ”hvordan går det?”, og du faktisk har det skidt? Er du ærlig eller smiler du og siger, at det går fint? Der findes en perfekthedskultur, som gør det svært at vise, når tingene ikke perfekte.

På sociale medier viser mange en poleret og fejlfri version af sig selv. Derfor går man faktisk imod strømmen, når man viser sårbarhed og siger, man har det svært. Det er med til at styrke fællesskabet, så der er plads til både at være stærk og ovenpå. Men også til at være usikker, bange eller have det skidt.


FAKTA | Far og mor drikker

I Danmark er der mindst 122.000 børn og unge under 18, som vokser op i et hjem, hvor en forælder drikker for meget. Det svarer til 1-2 børn i hver eneste klasse. 2 ud af 3 børn, der oplever alkoholproblemer derhjemme, taler ikke med andre om det.

Kilde: Blå Kors Danmark


Hvordan har du det? Sådan rigtigt…

Under overskriften ‘Sig det højt’ har Psykiatrifonden lavet videoer med influencere om at sige højt, når man har det svært. Se alle videoer på fondens webside. Her kan du høre Isabel Rigenstrup tale med Helene, der er ambassadør hos Psykiatrifonden:

Helene og Isabel taler sammen i ‘Sig det højt’ hos Psykiatrifonden

FAKTA | Svært for unge at dele

1 ud af 4 unge deler sjældent eller aldrig nederlag og sorger med deres venner. De unge siger bl.a., at det for privat og at de ikke vil belaste deres venner. Nogle tænker også, at vennerne ikke vil forstå dem. Andre synes, det er pinligt eller skammer sig.

Kilde: ‘Hvis jeg bare tager mig sammen’ Psykiatrifonden 2017