En anonym ung kvinde skrev til en brevkasse med et spørgsmål: Skulle hun kysse med sin kæreste på offentlige steder? Hendes kæreste er nemlig også en kvinde, og når de kysser på gaden, kommer mange med negative bemærkninger og tilråb.

Den anonymes kvindes kæreste er vant til at få bidske kommentarer og fordømmende blikke, fordi hun klæder sig maskulint, har kort hår og tydeligt giver udtryk for at være lesbisk. Den anonyme kvinde kan godt lide at gå i kjole, har langt hår, og andre kan ikke umiddelbart se, hun er lesbisk. Derfor kan hun selv styre, hvem der kender hendes seksualitet.

Når hun går med sin kæreste på gaden, vil hun gerne holde i hånden og kysse ligesom andre par. Og hun føler sig som en dårlig kæreste, når hun bliver bange for at gøre det. Eva fra brevkassen, der selv er lesbisk, svarer, at hun ikke skal skamme sig. Hun opfordrer kvinden til at kysse med sin kæreste, hvis de har lyst, og stå sammen mod de negative reaktioner, de eventuelt vil få. Det kan være med til at vise, at alle mennesker og al slags kærlighed er okay.

Jeg har meget svært ved at være åben omkring min ’seksualitet’. Jeg vil helst undgå opmærksomhed og reaktioner fra fremmede.

Anonym kvinde

REFLEKSION Hvad ville du gøre, hvis du var den anonyme brevskriver? Ville du kysse dine kæreste offentligt?

IDÉ TIL AVISEN Lav en brevkasse til avisen. Få elever på skolen eller andre unge til at indsende eller aflevere spørgsmål og dilemmaer om mod. For at besvare spørgsmålene kan I kontakte relevante fagpersoner – fx psykologer, socialrådgivere, lærere, politifolk.

BRUG FOR HJÆLP? EN GOD IDÉ? Ring til mediekonkurrencens hotline tirsdag & torsdag kl. 10-13 på 77 31 01 04 eller mail mediekonkurrence@ms.dk 

LGBT + er en samlebetegnelse for personer, der har en anden seksualitet eller kønsidentitet end flertallet. LBGT står for:

Lesbian Lesbisk, homoseksuel kvinde
Gay Bøsse, homoseksuel mand
Bisexual Biseksuel, tiltrukket af begge køn
Transgender Transkønnet, en person, der identificerer sig som et andet køn end det, de blev født og voksede op med

+’et betyder, at mennesker, der ikke passer fuldstændig ind i de fire kategorier, også er inkluderet. De kan føle sig anderledes på andre måder, hvad angår seksualitet eller kønsidentitet.

Regnbueflaget er blevet symbol for LGBT+ miljøet verden over. Det ses især til den årlige Pride-festival.

Besøg LGBT Danmarks webside

SEKSUALITET: Hvem, man bliver tiltrukket af og tænder på

KØNSIDENTITET: Hvilket køn, man føler sig som

Fordomme

Accept?

Der findes mange fordomme om grupper i samfundet. Folk med en bestemt religion, et særligt udseende, ‘anderledes’ interesser eller kærlighedsforhold. Det er ubehageligt at blive mødt med fordomme og føle, man ikke bliver set og accepteret for den, man er.

Mange LGBT+ personer oplever, at omverdenen har fordomme og ser skævt til dem. Det kan betyde, at de i hverdagen lægger bånd på sig selv fx ved ikke at holde i hånd eller kysse offentligt.

HVAD ER EN FORDOM? At have fordomme betyder, at man har dannet sig en mening om fx en person eller gruppe på forhånd. Ofte er fordomme negative forestillinger, der siger noget dårligt om den eller dem, de handler om. 


Det er svært at være LGBT+ elev


En rapport fra LGBT Ungdom og LGBT Danmark viser, at mange LGBT+ elever i danske skoler mistrives og oplever negative konsekvenser på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet:
64 % af LGBT+ eleverne har selvmordstanker. 53 % har udført selvskade, og 40 % har en spiseforstyrrelse.
LGBT+ eleverne føler sig ca. seks gange oftere ensomme i skolen sammenlignet med svarfordelingen fra den nationale trivselsmåling.
Mere end 9 ud af 10 af LGBT+ eleverne oplever homofobiske og transfobiske skældsord i skolen, som fx ”bøsse”, ”lebbe”, ”homo”, ”tranny” eller ”gay”.
44 % af LGBT+ eleverne har oplevet mobning eller diskrimination i skolen på baggrund af deres LGBTQ+ identitet.
Kilde: https://lgbtungdom.dk/rapport-om-skoleelever

Læs artiklen LGBT+ i Folkeskolen, hvor unge fortæller om deres oplevelse med at skille sig ud fra flertallet